SİSTEM BİLEŞENLERİ

SİSTEM BİLEŞENLERİ
SİSTEM:Bilgisayarda veri işlemek amacıyla kullanılan elektronik bileşenleri içeren kasadır.
Bir masaüstü bilgisayarının sisteminde sürücü yuvaları ,güç kaynağı,ses kartı video kartı, işlemci ,bellek bulunur. Diz üstü bilgisayarlarda klavye ve mause kasanın üstünde bulunur ve ekran sisteme sabitlidir. Taşınabilir bilgisayar ve aygıtlarda ise ekran sistemin bir bileşenidir.
ANA KART:Sistemin ana devre katıdır.birçok elektronik bileşeni bünyesinde bulundurur.Bunlar anakart işlemci çipi bellek çipleri,genişleme yuvaları ve bağdaştırıcı kartlardır.
İŞLEMCİ(MERKEZİ İŞLEM BİRİMİ(CPU)):Bilgisayarı çalıştıran temel talimatları yorumlar ve gerçekleştirir.ALU(aritmetrik mantık birimini) içerir.
Çok çekirdekli çift çekirdekli ve dört çekirdekli olabilir.işlemcinin asıl fonksiyonu; depolama aygıtı(klavye mause)dan aldığı veriyi bellek vasıtası ile işlemciye iletilir.İşlendikten sonra yine belleğe geri döner ve çıktı aygıtları(ekran yazıcı) vasıtasıyla kullanıcıya aktarılır.işlemci her komutta bir makine çevirimini oluşturan 4 temel işlemi tekrar eder.bunlar veri alım kod çözme gerçekleştirme ve depolamadır.
Kontrol Birimi: İşlemcinin bilgisayardaki işlemlerin çoğunu yönlendiren kordine eden bileşenidir.
Aritmetrik Mantık Birimi(ALU):Aritmetrik karşılaşma ve diğer işlemleri gerçekleştirir.
Sistem Saati:Tüm bilgisayarlar işlemlerinin zamanlamasını kontrol eder.Sistem saati hızına saat hızı denir ve gigaherz(ghz) ile ölçülür.işlemci çiplerinde liderler intel ve amd’dir.ben intel kullanıyorum ve çok memnunum tavsiye ederim.işlemci seçiminizi yapmadan önce bilgisayarı nasıl kullanacağınıza karar vermeli ve ona uygun çip almalısınız.
-Bir işlemci çipi çipin yanmasına neden olacak kadar çok ısı üretebilir. Bu yüzden ilave soğutma gereklidir. Bu soğutma da işlemciler için özel üretilmiş soğutma birimleri veya sıvı soğutma sistemi ile üretilmiş daha sessiz sistemlerle sağlanır.sanırım bu günlük bu kadar yeter yarın devam ederiz.

0 yorum:



Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.