İLETİŞİM AYGITLARI

İletişim yazılımı;  Kullanıcıların başka bir bilgisayara veya ağa bağlanmasına yardımcı olur; verinin, komutların ve bilginin aktarımını yönetir ve kullanıcıların diğer kullanıcılar ile iletişim kurması için bir arayüz sağlar.
İletişim aygıtı; Bir verici ve bir alıcı aygıt arasında veri, talimatlar ve bilgi iletme kapasitesindeki donanım tipidir örn: modem. Çevirmeli modem sinyalleri analog ve sayısal arasında dönüştürür.
Sayısal modem:  Bir sayısal hatta veri ve bilgi gönderir ve alır.örn: dsl modem, cable modem
Kablo modem: Diğer adıyla geniş bantlı modem, kablo televizyon şebekesi üzerinden sayısal veriyi gönderen ve alan bir sayısal modemdir.
Kablosuz modem: Bir dizüstü bilgisayardan, akıllı telefondan veya başka bir mobil aygıttan kablosuz olarak internete bağlanmak için cep telefonu şebekesini kullanır.
Ağ kartı: Bir bilgisayar veya aygıtın ağa erişimini sağlar. Çeşitli biçimlerde bulunabilir. Kablosuz ağ kartları genellikle bir antene sahiptir.
Kablosuz erişim noktası: Bilgisayarların ve aygıtların kablosuz olarak birbirleri arasında veya bir kablolu ağa veri iletimine izin veren merkezi iletişim aygıtıdır.
Router: Birden çok bilgisayarı veya diğer routerları birbirine bağlar ve ağ üzerinde doğru hedefe veri iletir. Birçoğu donanım güvenlik duvarı ile korunur.
Hub veya switch: Bir ağdaki birkaç aygıtı birbirine bağlar.
Ev ağı: Aynı evdeki birden fazla bilgisayar ve aygıtı bağlar. Ethernet ağı, her bir bilgisayarı, kablo ile huba bağlar. Ev güç hattı kablo şebekesi, eve elektrik taşıyan hatları kullanır. Telefon hattı şebekesi evdeki mevcut telefon hatlarını kullanır. Çoğu ev ağı, bazı konfigürasyonlarda 40 metreye kadar menzilde sinyalleri havadan gönderen bir Wi-Fi ağı kullanır.
Kablolu Ev Ağları Tipleri:
a)      Ethernet
b)      Güç hattı kablosu
c)       Telefon hattı
İLETİŞİM KANALI:
Bant Genişliği: Bir iletişim kanalı üzerinden aktarılabilen veri miktarıdır.
Gecikme Süresi: Bir sinyalin ağ üzerinde bir yerden başka bir yere gitmesi için geçen süredir.
İletişim Ortamı: Bir veya daha fazla sinyali taşır.
Fiziksel aktarım ortamı iletişim sinyallerini göndermek için somut materyalleri kullanır. Bükümlü çift kablo birbirine sarılmış bir veya daha fazla bükümlü tel çiftinden oluşur. Koaksiyel (eşeksenli) kablo en az üç katman ile kuşatılmış bir bakır telden oluşur. Bu katmanlar: bir yalıtım materyali, örülmüş metal ve plastik dış kaplamadır. Fiber optik kablo sinyalleri iletmek için ışığı kullanan cam veya plastik ince tellerden oluşur.
Geniş Bantlı Ortam: Birden çok sinyali eş zamanlı olarak iletir.
Hücresel radyo: Mobil bağlantılar için yaygın olarak kullanılan bir radyo yayını biçimidir.
Mikrodalgalar: Yüksek hızlı sinyal iletimi sağlayan radyo dalgalarıdır.
İletişim uydusu: Dünya üzerindeki istasyondan mikrodalga sinyalleri alan, bunları yükselten ve geniş bir alanda sinyali yayan bir uzay istasyonudur.

0 yorum:



Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.